Köprü Anasayfa

Küresel Kriz ve Said Nursi'nin İktisat Görüşü - I

"Bahar 2009" 106. Sayı

  • Küresel Kriz ve Said Nursi’nin İktisat Görüşü

    Editör

    Dünyada ve ülkemizde çok önemli değişikliklere sebep olması beklenen küresel bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Bu krizin sonuçlarıyla birlikte nedenlerini de ortaya koymak insanlığın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Genel bir değerlendirme ile bugünkü küresel ekonomik krizin temel nedenlerine inmek farklı ilmi disiplinleri ve ideolojileri ilgilendiren tartışmaları da beraberinde getirecektir.

    İnsanlık tarihi boyunca yaşanan dramatik değişikliklerin, insanın bitmek tükenmek bilmeyen hırsının ve sınır tanımaz hazcılığının bir neticesi olarak değerlendirmek mümkün müdür? Bu bağlamda, bir yandan Katolik dünyasının ruhani lideri Papa’nın yaşanan ekonomik krizi “ilâhî bir ikaz” olarak yorumlaması ve her şeyi maddiyatta arayan bir anlayışın yanlışlığına dikkat çekmesi dikkate değer bir açılımdır. Diğer yandan, insanı ve oluşturduğu toplulukları değişime zorlayan felaketlerin uzun vadede insanlığın geleceği açısından müsbet gelişmeleri de beraberinde getirdiğini ifade eden Bediüzzaman, Rüyada Bir Hitabe isimli makalesinde I. Dünya Savaşı’nın nedenleri ve sonuçları hakkında yaptığı değerlendirmeyi ‘Felaketten dahi saadet çıkar’ tesbitine dayandırmaktadır. Ona göre, insanlığa tarihinin en büyük zulümlerini yaşatan Dünya Savaşları, insanların ebedi saadetinin zeminini hazırlayan değişikliklere de yol açmıştır. Bu açıdan, İslam toplumlarının da temel sorunlarından biri olan dünyevileşme ile kriz arasında nasıl bir ilgi kurulabilir? Bediüzzaman’ın da işaret ettiği şekilde insanın ve toplumun mesh-i manevisine sebep olan ahlâkî dejenerasyonun önünü açan bir medeniyet algısının bu tür krizdeki rolü nedir? Tüm dünyada bulaşıcı bir hastalık haline gelen israf alışkanlığının, zarurî olmayan ihtiyaçların zarurî ihtiyaçlar haline dönüşmesine sebep olan görenek ve özentinin önüne geçilebilmesi nasıl sağlanacaktır? Kriz sonrası insanlığı nasıl bir tablo beklemektedir? Beşerin bundan sonraki yaşayacağı dönemin özellikleri neler olacaktır?

    Biz de bunları göz önünde bulundurarak, bu sayımızı Risale-i Nur Enstitüsü tarafından İstanbul’da 21-22 Mart 2009 tarihlerinde düzenlenen “Küresel Kriz ve Said Nursi’nin İktisad Görüşü” konulu kongre metinlerine ayırdık. Kongrede yukarıdaki hususlar bütün yönleriyle ele alınmış, bütün dünyayı yeni bir dönemin eşiğine getiren küresel kriz, beş masa etrafında Bediüzzaman Said Nursi’nin eserlerinde yer alan açılımlarla yorumlanmış ve çözüm yolları önerilmişti.

    Tüm dünyayı sarsan ekonomik krizin beşerin saadetine yol açan hakikatlerin zemin bulacağı ve fazilete, ahlâka ve adalete dayalı yeni bir dünya doğuracağı ümidiyle “Küresel Kriz ve Said Nursi’nin İktisat Görüşü” kongresinin tebliğleriyle ve sonuç bildirileriyle sizleri başbaşa bırakırken gelecek sayıda da aynı konuyla karşınızda olmayı umuyoruz.