Köprü Anasayfa

Münazarat

"Güz 2011" 116. Sayı

  • Modern Demokrasi Farklılıklarının Farkına Varmak, Farklılıkların Farkında Olmaktır

    Sacit Adalı

    Prof. Dr., Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı

    Köprü • Sayı: 116 • Güz 2011 • ISSN: 1300-7785 • ss. 33-38

    Konuşan: Ahmet Dursun

    Münazarat‘ın kavramsal analizi yapıldığında meşrutiyet, hak, hürriyet, istibdat ve eğitim ön plana çıkmaktadır. Bu kavramların demokratikleşme hamleleri ve kültürü açısından önemi nedir?

    Meşrutiyet’in yerine ikame edilen Cumhuriyet projesi ‘millet egemenliği’ düşüncesine dayanıyordu. Fakat Cumhuriyet’in uygulamalarında yönetimin Padişahtan alınıp yine seçkin bir zümreye verildiğini görüyoruz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Bediüzzaman meşrutiyeti şöyle tanımlıyor, aynı tanımlamayı cumhuriyet için de yapıyor: “Meşrutiyet ki adalet, meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvetten ibarettir.” Bu bağlamda, bugünkü cumhuriyet bu tanımlamanın neresindedir?

    Hürriyet, meşrutiyet, demokrasi vb. kavramlar 150 yıldır ülkemizde tartışılmaktadır; fakat yine de istenilen düzeyde demokratikleşmiş ve demokratik bir anayasaya kavuşmuş değiliz. Demokrasimizin arzu edilen düzeye ulaşamamasının temel nedenleri nelerdir?

    Kanun devleti ile hukuk devleti arasındaki temel fark nedir?

    Münazarat‘ta ve Bediüzzaman’ın birçok eserinde hukukun üstünlüğünün vurgulandığını görüyoruz. Ayrıca imparatorluğun dağılma tehlikesine karşı da birleştirici fikirlerle Kuranî bir model öneriyor. Fakat laik cumhuriyet projesinde bu öneriler dikkate alınmıyor. Bugün yaşadığımız temel problemleri de dikkate alarak, Cumhuriyet’in ulus devlet ve katı laiklik anlayışını ve uygulamalarını Türkiye’nin demokratikleşme süreci açısından nasıl değerlendirebilirsiniz?

    Bu söylediklerinize uygun olarak, milliyetçi yaklaşımlardan arındırılmış, herkese hak ve hürriyetini temin eden bir anayasa yeni dönemde mümkün olabilecek mi?

    Sivil anayasa arayışlarını genel itibari ile nasıl değerlendiriyorsunuz? Münazarat gibi eserlerin bu husustaki katkıları ne olabilir?

    Yazının tamamını görüntülemek için lütfen tıklayınız!