Köprü Anasayfa

Bir Tecdid Hareketi Olarak Risale-i Nur

"Bahar 2015" 130. Sayı

  • Bediüzzaman Said Nursi'nin Dini İlimler-Fen Bilimleri İlişkisi Bağlaımnda Yaptığı Tecdid

    Köprü • Sayı: 130 • Bahar 2015 • ISSN: 1300-7785 • ss. 9-22

    Ali Bakkal

    Prof. Dr., Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

    Özet

    Tecdid, temel kaynaklara, öze ve köklere dönüş faaliyeti olup; bir tebdil, bir tağyir ve bir değiştirme hareketi değildir. Genellikle müdeceddidler ya ilmi veya uygulama alanında tecdid yapmışlardır. Bediüzzaman Said Nursi ise her iki alanda tecdid yapan nadir müceddidlerdendir. Bediüzzaman’ın tecdidde bulunduğu alanlardan birisi, dini ilimler-fen bilimleri ilişkisiyle ilgilidir. Bediüzzaman mekteplerin dine lakaytlığı, medreselerin de fen bilimlerinden uzaklaşması karşısında, fen bilimleriyle dini ilimleri uzlaşhrma yolunu seçmiştir. Fen bilimlerini Allah’ı tanıtan delil olarak gören
    Bediüzzaman gerek medreselerde, gerekse mekteplerde dini ilimlerle fen bilimlerinin birlikte okutulması gerektiğini söyledi. Bu çalışmada Bediüzzaman’ın bu noktada yaptığı tecdid ele gözler önüne serilmektedir.

    Anahtar Kelimeler

    Tecdid, fen bilimleri, dini ilimler; mana-yı harfi, ilmi tefsir, Medresetüzzehra


    Abstract

    Tajdid is an act of return to original sources, essence and roots, but not that of change and alteration. in general mujaddids have carried out tajdid either in scientifıc area or in practice. How:ever Bediuzzaman· is an unusual mujaddid who has achieved tajdid in both areas. Üne of the domains he made renovation was related to the relationship between religious and natura! sciences. Against the indifference of schools towards religion and the divergence of madrasas from natura! sciences, Bediuzzaman preferred a compromise between religious and natura! sciences. Regarding natura!
    sciences as proofs denoting Allah, Bediuzzaman indicated the necessity ofstudying religious and natura! sciences together both in schools and madrasas. This study explain the tajdid movement by Bediuzzaman.

    KeyWords

    Tajdid, natural sciences, religious sciences, denotation meaning, exegesis, Madrasatuzzahra

    Yazının tamamını görüntülemek için lütfen tıklayınız!