Köprü Anasayfa

Bir Tecdid Hareketi Olarak Risale-i Nur

"Bahar 2015" 130. Sayı

  • Said Nursi'nin Siyasi Tecdidi: ''Siyasette Muktesit Meslek"

    Köprü • Sayı: 130 • Bahar 2015 • ISSN: 1300-7785 • ss. 153-157

    Adem Ölmez

    Doç. Dr., Medeniyet Üniversitesi

    Özet

    Bediüzzaman Said Nursi, İslamı modern çağın şartlarına göre yorumlayan bir alimdir. Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerin zamanuruza bakan yönlerini, bugünün insanının anlayabileceği tarzda yorumlamıştır. Her alanda yerine getirdiği bu tecdit görevini siyaset alanında da yapmıştır. Bilindiği gibi, Hz. Peygamber (SAV) dönemini takip eden Raşit Halifeler zamanında, yöneticiler biatla işbaşına gelmişlerdi. Hz. Ali’den sonra Hz. Hasan da aynı yöntemle başa geçmişti. Bediüzzaman, bu ilk beş halifenin işbaşında bulunduğu zamanı, “hilafet” somaki dönemleri de “saltanat”
    olarak belirlemiştir. Bu iki dönem arasındaki en temel fark seçim meselesidir. Emeviler döneminden itibaren seçim yapılmayarak yöneticilerin babadan oğula geçmeye başlaması, hilafeti sona erdirip saltanat başlatmıştır. Bu çerçevedeki tartışmalar Osmanlının son dönemlerinden bugüne kadar tartışılan önemli bir konu olmuştur.

    Anahtar Kelimeler

    Raşit Halifeler, biat, İslam ve demokrasi, siyasi tecdid


    Abstract

    Bediuzzaman is a scholar interpreting Islam according to the circumstances of the modern age. He interpreted the aspects of the Holy Cı!Jran and the Traditions of the Prophet looking at our time in such a way that could be understood by the people. He carried out the duty of tajdid İn all areas, so did he in politics as well. As we all know, in the period of Caliphs following the time of the Prophet all administrators came to the office through allegiance. Hadrat Hasan came to the office after Hadrat Ali in the same way. Bediuzzaman calls the time of the first fıve caliphs as “caliphate” and the following periods as “sultanate”. The most striking difference between the two periods is the issue of “election”. Beginning from the Umayyad period, election was abandoned and sons become rulers after father, thus started a period of sultanate. Discussions in this framework have been a controversial issue since the final times of the Ottomans.

    Key Words

    Rashid Caliphs, allegiance, Islam and Democracy, political tajdid

    Yazının tamamını görüntülemek için lütfen tıklayınız!