Köprü Anasayfa

İslam Medeniyetini Tasfiye Hareketi Kur'an Müslümanlığı

"Kış 2016" 133. Sayı

  • Kur'an Kaynak, Sünnet Irmaktır

    Köprü • Sayı: 133 • Kış 2016 • ISSN: 1300-7785 • ss. 129-138

    Muhammed Emin Yıldırım

    Siyer Araştırmaları Merkezi

    Konuşan: Habibe Işık

    İslam düşünce geleneğini sarsan tartışmalar ışığında “Kur’an Müslümanlığı” diye anılan kavramı nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Bu gibi kavramların ortaya çıkmasının altında yatan etkenler nelerdir?Bunun çıkış noktası ne olabilir?

    Bu tezi savunanlar genelde sebep olarak “Her ne varsa Kur’an’da apaçık yazılmıştır.” ayetini kanıt olarak öne sürüyorlar. Bunu nasıl anlamamız gerekiyor?

    O halde bu ayeti kerime “Sorgulamadan, cevap aramadan Kur’an ne derse onu uygulayın, siz anlayabilirsiniz.” anlamında değil.

    Bu noktada tefsirlerin önemi nedir? Aynca salt meal okumak hususunda neler söyleyebilirsiniz? Allah’ın kelamı bir meal üzerinden anlaşılabilir mi?

    Peki bu bilgilere sahip olmamak Kur’an’dan bir ders çıkarmaya engel mi?

    Peygamber (asm)’a her konuda ihtiyacımız var. Kur’an Müslümanlığına baktığımızda nübüvvetin gerekliliğini inkar etmiyorlar ama nihayetinde bu, inkar etmeye götürecek bir yol gibi görünüyor.
    Bu konuda neler söylersiniz?

    Kur’an-ı Kerim’de otuzdan fazla ayette Resülullah’a itaatten bahsediliyor. Maksat Kur’an-ı Kerim’i anlamak olmuş olsa zaten itaati duyacak orada.

    Miraç hadisesini de Peygamberimiz (asm)’in de bir beşer olduğu ve peygamberlik vasfının verilmesinden sonra sahabelerin olaya olağanüstü bir hal yüklemesi şeklinde yorumlayanlar var. Bu konu hakkında ne söyleyebiliriz?

    Bu kavramın daha yenilerde ortaya çıktığını söylemiştiniz. Fakat Bediüzzaman yüz yıl önce sanki bu kavramın ortaya atılacağını biliyormuş gibi Mucizat-ı Ahmediye Risalesi’ni ve Sünnet-i Seniyye
    Risalesi’ni kaleme almış. Bu konuda ve Risale-i Nur tefsirleriyle ilgili genel olarak ne söyleyebilirsiniz?

    Risale-i Nur nübü~et meselesine de çok değiniyor. Yalnız farklı farklı risalelerde konuyu Resulü Ekrem (asm)’ın gerekliliğine bağlıyor. Bu risaleler sanki bu zamanda ciddi manada bu ihtiyacı karşılamaya yönelik bir çalışma gibi …

    Yazının tamamını görüntülemek için lütfen tıklayınız!