Köprü Anasayfa

Ocak-Nisan 2020

"Köprü" 145. Sayı

  • Bediüzzaman Said Nursi ve İmâm-ı Rabbânî’nin Ortak Düşünceleri

    Some Common Ideas between Bediuzzaman Said Nursi and Imam-i Rabbani

    Abdulvahap Yıldız

    Prof. Dr., Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi

    Köprü • Sayı: 145 • Ocak-Nisan 2020 • ISSN: 1300-7785 • ss. 5-22

    Öz

    Büyük İslam mütefekkirlerinden İmâm-ı Rabbânî Ahmed-i Fârukî es-Sirhindî (1564-1624) ve Bediüzzaman Said Nursi’nin (1878-1960) birçok konuda benzer düşünceleri vardır. İkisi de mücadeleci bir ruha sahip olup yaşadıkları dönemde dine ve maneviyata yönelik saldırılar ve hücumlar ile hayatları pahasına bile olsa hak ve hakikatin tebliği ve neşri hususunda mücadele etmekten geri durmamışlardır. Her iki mütefekkirin de düşünce dünyasında Kur’ân-ı Kerîm ve sünnet-i seniyye mevcuttur. Birçok İslam âlimi gibi Bediüzzaman da, İmâm-ı Rabbânî’nin (ra) fikir ve düşüncelerinden etkilenmiş ve Risale-i Nur külliyatı isimli eserlerinin birçok yerinde İmâm-i Rabbânî ve görüşlerine yer vermiştir. Bediüzzaman, İmâm-ı Rabbânî’yi üstün şahsiyeti ve manevî büyük hizmetlere vesile olmasından dolayı övmektedir. Eserlerinin birçok yerinde onun “müceddidi-i elf-i sani” yani hicri tarih olarak ikinci bin yılın müceddidi olduğunu ifade etmiştir.

    Bu makalede İmâm-ı Rabbânî ve Bediüzzaman arasındaki bazı ortak düşünceler üzerinde durulmuştur. Ayrıca Bediüzzaman’ın vahdet-i şühûd görüşlerine yönelttiği eleştiriler ele alınmış ve onun bu düşünce karşısında geliştirdiği fikirler ortaya konmaya çalışılmıştır.

    Anahtar Kelimeler

    Said Nursi, İmam-ı Rabbani, tasavvuf, tarikat, vahdet-i şühûd


    Abstract

    Imam-i Rabbani Ahmed-i Faruki es-Sirhindi (1564-1624), who is one of the great Islamic scholars, and Bediuzzaman Said Nursi (1878-1960) have similar ideas about many issues. Both of them have a fighting spirit and did not hesitate to fight against the attacks on religion and spirituality even at the cost of their lives in regard to notifying and spreading right and truth. In the world of thought of both thinkers, there are Quran and Sunnah al-Saniyyah. Like many Islamic scholars, Bediuzzaman is
    influenced by the ideas and thoughts of Imam-i Rabbani (ra) and includes Imam-i Rabbani and his views in many parts of his work called Risale-i Nur. Bediuzzaman praises Imam-i Rabbani for his superior personality and his great spiritual services. He states that in many parts of his works, Imam-i Rabbani is “mujaddid-i alf-i thani”, in other words, mujaddid (renewer) of the second Islamic millennium.

    In this article, some common ideas between Imam-i Rabbani and Bediuzzaman are emphasized. In addition, the criticisms that Bediuzzaman directs at the view of the unity of being are discussed and the ideas developed based on this view by him are tried to be revealed.

    Key Words

    Said Nursi, Imam-i Rabbani, sufism, sect, unity of being

    Yazının tamamını görüntülemek için lütfen tıklayınız!