Köprü Anasayfa

Ocak-Nisan 2020

"Köprü" 145. Sayı

  • “İslam Siyasal Düşüncesi Çerçevesinde Bir Siyasal İdeoloji Olarak Milliyetçilik ve Said Nursi” Haldun Çancı’nın Doktora Tezi İncelemesi

    “Said Nursi and Nationalism as a Political Ideology within the Framework of the Islamic Political Thought” Doctoral Thesis Analysis of Haldun Çancı

    Ahmet Nazlı

    Av., İstanbul

    Köprü • Sayı: 145 • Ocak-Nisan 2020 • ISSN: 1300-7785 • ss. 107-148

    Öz

    Bu çalışmamızda, Haldun Çancı tarafından hazırlanan “İslam Siyasal Düşüncesi Çerçevesinde Bir Siyasal İdeoloji Olarak Milliyetçilik ve Said Nursi” isimli doktora tezini inceledik. Çancı’nın doktora tezi, Risale-i Nur’daki milliyetçilik konularının derlenip toparlanması bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu Said Nursi araştırmaları bakımından şüphesiz çok önemli bir katkıdır. Ancak hakim milliyetçi ve muhafazakar jargonun etkisinden dolayı Nursi’nin milliyetçiliğe bakışında çok net sonuçlara varılamamıştır. Bu durum Said Nursi’nin takipçilerine ve Said Nursi araştırmacılarına yeni ev ödevleri vermekte ve daha net sonuçların ortaya konmasını gerektirmektedir.

    Doktora çalışmasında, kökeni, tarihsel/teorik arka planı ile milliyetçilik, İslam’ın milliyetçiliğe karşı bakış açısı ve Said Nursi’nin milliyetçilik ile ilgili görüşleri ele alınmaktadır. Tezin büyük bir bölümü, milliyetçiliği teorik olarak ele aldığı birinci bölüm ile, İslam’ın nassları ve Osmanlı son dönemindeki ittihad-ı İslam ve milliyetçilik karşılaştırmalarını yaptığı ikinci ve üçüncü bölümden oluşmaktadır. Son bölümde Said Nursi’nin, milliyetçiliğe bakış açısını araştırmakta ve Nursi’nin bu konudaki özgün duruşunu/katkısını bulmaya çalışmaktadır. Bunu yaparken, sübjektif değil, objektif olma iddiasındadır.

    Anahtar Kelimeler

    Ümmet, millet, milliyetçilik, ideolojiler, ittihad-ı İslam


    Abstract

    In this article we examined Haldun Canci’s doctoral thesis analysis, “Said Nursi and Nationalism as a Political Ideology within the Framework of the Islamic Political Thou­ght”. Çancı’s doctoral thesis has a rich content in terms of gathering nationalism issues in Risale-i Nur. This is undoubtedly a very important contribution to Said Nursi’s research. However, due to the influence of the dominant nationalist and conservative jargon, there is not a very clear conclusion arrived in terms of Nursi’s view of nationalism. This situation gives Said Nursi followers and Said Nursi researchers new homework and it requires clearer results.

    His doctoral thesis deals with nationalism with its origins, historical/theoretical background, Islam’s view on nationalism, and Said Nursi’s views on nationalism. A large part of the thesis consists of the first section, which theoretically discusses nationalism, and the second and third sections, which has nasses of Islam and comparisons between nationalism and Ittihad-ı Islam in the late Ottoman period. In the last section, he analyzes Said Nursi’s perspective on nationalism and tries to find Nursi’s original attitude/contribution to this issue. By doing this, he claims to be objective, not subjective.

    Key Words

    Ummah, nation, nationalism, ideologies, Ittihad-ı Islam

    Yazının tamamını görüntülemek için lütfen tıklayınız!