Köprü Anasayfa

Laiklik ve Sekülerizm

"Yaz 95" 51. Sayı

  • Laiklik ve Sekülarizm

    Editör

    Modernleşmesürecinin Türkiye’ye taşıdığı "laiklik" toplumumuzda, özellikledevlet-toplum ilişkilerinde sürekli sancılara sebep oldu. Osmanlı devletininson döneminde başlayan ve Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte ivme kazanan "laikleşme/laikleştirme"çabalarının altında ezilen Müslüman/dindar halk, bir yandan laikliği dinsizlikolarak görüp –ki bunda mazur sayılmalıdır, zira Türkiye’deki uygulama o yöndeidi– reddettiler; diğer yandan da laiklere ve laik devlete karşı kin beslediler.Bu durum, ciddi gerilimlere sebep oldu.

    Ancak, laikliğin neolup olmadığına dair ciddi bir tartışma ortamı hiç oluşmadı. Hele laikliğindünyevileşme (sekülarizm) boyutu ise hiç gündeme gelmedi. Ta ki, 1980 sonrasıoluşturulan "tüketim toplumu" ağırlığını hissettirinceye kadar. VeKemalist devrimin laiklik ilkesi ile asıl yapmak istediğinin de bu olduğu,ferdi ve toplumu maneviyattan soyutlayıp dünyevileştirmek istediği çok ve kolaykazanan, kazandıkça tüketen ve daha çok kazanıp daha çok tüketen insan tipinihedeflediği geç fark edildi.

    İşte Köprü, bu farkedişi ciddi bir soruşturmaya dönüştürmek gayesiyle bu sayı"Dosya"sını laiklik ve sekülarizme ayırdı. Bu sayımızda Bilecik’tenaltı çalışma var. Beş tanesi "Dosya" konusu üzerine. Biri ise kitaptanıtımı. Bilecik’in gösterdiği bu ilgi ve gayreti diğer "üniversitekentlerin"den de bekliyoruz. Sekülarizm üzerine yoğunlaşan bu kıymetliçalışmalar, söz konusu tartışmaya kalite ve farklı bir boyut kazandıracaktır.Ahmet Yıldız, bazı Hıristiyan ve İslam ülkelerindeki laiklik uygulamalarınıortaya koyarak Türkiye’deki uygulamaları sorguluyor. Değerli bilim adamlarımızMehmet Aydın, Hüseyin Hatemi ve Davut Dursun laikliği tartışıyorlar. Farklı birdünyanın görüşlerini seslendiren Niyazi Öktem’in çalışması tartışmamıza renkkatacak.

    Şaban Döğen’in"Mehdilik" üzerine yaptığı derin araştırma; E. Fromm’dan bir tercüme;M. Nuri Eminler’in Külliyatı anlamak üzerine eleştirel yazısı, bu sayıdakidiğer yazılar. "Dosya" konusu "Milliyetçilik" olan Güz’95sayımızda buluşmak ümidiyle…