Köprü Anasayfa

Eylül-Aralık 2018

"Köprü" 141. Sayı

  • Savaşın ve Göçün Kıskacındaki Yeni Dünyanın Krizleri

    The Crisis of the New World in the Grip of War and Migration

    İbrahim Kaygusuz

    Köprü • Sayı: 141 • Eylül-Ekim-Kasım-Aralık 2018 • ISSN: 1300-7785 • ss. 5-12

    Öz

    Dünya büyük bir dönüşüme sahne olmaktadır. Savaş ve göç olarak dışa yansıyan bu dönüşümün temelinde devasa bir ekonomik kavga yatmaktadır. Bu kavga kimi zaman “dini mahremlere dokunma” kimi zaman da “döviz kurları üzerinden küresel krizler üretme” şeklinde kendini göstermektedir.

    Said Nursi mazlumlara dokunan büyük ekonomik krizlere karşı “din, ahlak ve insan“ temelli çözüm önerileri sunmaktadır. İnsani duyguları dengede tutan bir Kur’anî medeniyet önerisi getiren Nursi’ye göre seküler yaklaşımlar heva ve hevesi serbest bırakmaktadır. Serbest kalarak savrulan bu duygular insanlığa tahakküm etmekte ve ihtiyaç listesini dörtten yüze çıkarmaktadır.

    Nursi’ye göre çözüm Kur’an medeniyetinin önerdiği yardımlaşma duygusunun egemen kılınmasıdır. Bu duygunun kemal düzeye çıkması üst türevleri olan sehavet, cûd ve îsar hasletlerini üretecektir. Bu hasletlerin toplumlara egemen olması küresel huzuru beraberinde getirecektir.

    Anahtar Kelimeler

    Küresel kriz, yardımlaşma, ihtiyaç, tüketim

    Abstract

    Said Nursi offers solutions based on “religion, morality and human” against the major economic crises that affect the oppressed. According to Nursi, who proposes a Qur’anic civilization that balances human emotions, secular approaches release the whims and desires. According to Nursi, the solution is to make the sense of solidarity proposed by the Qur’an civilization prevail. The rise of this emotion to the level of kamal (top level) will produce the superior derivatives of sehavet, cûd and îsar (generosity). The fact that these characteristics dominate societies will bring global peace.

    Key Words

    Global crisis, cooperation, need, consumption

    Yazının tamamını görüntülemek için lütfen tıklayınız!